ANEMIA : BAHAYA ATAU TIDAK?

7:00 PM yong norliza 1 Comments


Assalamualaikum & salam sejahtera

Hari ni mommy nak berentry mengenai anemia atau kurang darah..mesti korang pernah dengar kan..tambahan kalau ibu-ibu yang hamil.nurse sure bising kalau korang kurang darah,boleh bahayan baby tau...

masalah kurang darah ni bukan hanya kepada ibu hamil,yang tak hamil or orang lelaki pon ada yang alaminya.

Perkataan anemia ni asal usulnya berasal dari bahasa Greek yg bermaksud "tiada darah".. Dan Anemia ni merujuk kepada keadaan dimana kadar hemoglobin(hb) kurang dari normal. Anemia ni tak sama yer dengan lowblood pressure (kadar tekanan rendah)

Hb adalah salah satu dari komponen darah atau lebih tepat lagi,Hb adalah protein yg membawa oksigen di dalam sel darah merah..Ia harus ada utk memastikan pengoksigenan yg mencukup bagi semua tisu dan organ.

Jadi dlm erti kata lain..jika kadar hb adalah kurang ,ia sekaligus mengurangkan keupayaan darah utk memindahkan oksigen ke tisu tisu..dan kita pun tahu kan yang semua sel manusia bergantung pada oksigen utk hidup. jadi masalah anemia akan menimbulkan plbagai masalah badan.




Antara tanda2/simptom anemia termasuklah pucat pada bibir dan sekeliling mulut, kuku, pelipat dan di bahagian dalam kelopak mata. Tidak bermaya, letih, dan lemah badan. Pendek nafas apabila melakukan senaman. Pening, pitam disebabkan oleh kurangnya oksigen sampai ke otak.Kurang selera makan dan kehilangan berat badan, sukar untuk berjalan; dan mental bercelaru yang disebabkan oleh kekurangan vitamin B12.Ini semua adalah tanda2 biasa anda mengidap anemia..Namun untuk memastikan dgn lebih pasti lagi...anda perlu melalui ujian darah

Salah satu punca anemia adalah kekurangan nutrisi..dlm erti kata lain..bdn kekurangan zat besi,asid folik, B12 utk mengasilkan sel darah merah..Punca anemia yang lain adalah seperti kehilangan darah ygbanyak(numgkin akibat accident,tumpah darah,etc)..
Jadi..apakah supplement shaklee yang boleh membantu? 

  • Vita-lea Iron Formula -
     
    Mengandungi zat besi yang membantu mereka yang menghadapi masalah kekurangan zat besi
  • B Complex (lengkap dgn asid folik) - Vitamin B12 mencegah anemia manakala B5 dan B6 membantu dlm penghasilan sel darah merah
  • Vita C 500mg sustained Release - Vitamin C membantu tubuh menyerap zat besi dgn lebih efisien











Untuk maklumat lanjut berkaitan produk & order, boleh hubungi saya: 

Norliza Binti Othman 

Shaklee Independent Distributor : ID 879163 
sms/whatsapp: 019 2638675
Pm fb : Mommy Lizz Health and Beauty Care

1 Comment:

zuhdi sanusi said...

eh., kebtulan la plak., skang aku tngah buat buku., anemia 1001 persoalan., huhu