BAHAYA HB RENDAH DI KALANGAN IBU HAMIL | MOMMYLIZZ





Assalamualaikum & salam sejahtera.

Hari ni kakyong nak buat sharing mengenai ibu hamil.Maklumlah,bila hamil ada ja isunya,dari berat badan , kena makan vitamin , alahan , termasuklah HB RENDAH .. silap-silap boleh stress bila nurse membebel kan .. hehe

rilek,jangan kelai dengan nurse adik kakak..Nurse tu jalankan tugas diorang , matlamat utama nya ialah IBU & KANDUNGAN SENTIASA SIHAT .. setakat bebel sikit tu,hadap jelah ,, bebel sayang namanya !

ada sebab kenapa diorang bebel .. ajomlah kita cekidaut !

Kesan kepada bayi :

1. Kandungan kurang dari 5 bln (<20 minggu)
Pada masa ini bayi sedang melalui proses organogenesis i.e pembentukan organ2 seperti kepala, tangan, kaki, jantung, otak, dan anggota2 lain. Jika darah kurang pekat (<11g/dl), jika jantung tidak terbentuk dgn sempurna, bayi akan gugur. Jika jantung dpt dibentuk tetapi darah terlampau cair bayi mungkin hidup tetapi cacat(eg. tiada kaki & tangan dgn sempurna). Jika bayi sempurna sifat tetapi darah cair akan melambatkan pembentukan otak bayi, mungkin bayi akan selamat di lahirkan tetapi 
kurang pandai.

2. Kandungan 5 bulan ke 7 bulan (
 20-28minggu)
Ketika ini bayi kita telah sempurna pembentukan sifat dan anggota badan tetapi jika Hb terlalu kurang bayi tidak dapat berdenyut dengan baik dan akhirnya bayi boleh 
mati dalam kandungan.

3. Kandungan 7 bulan ke atas(
 28-40 minggu)
Sifat bayi telah sempurna dlm usia begini tetapi jantung bayi masih bergantung pada kepekatan darah (Hb). Jika Hb terlalu cair/rendah (<9g/dl), jantung tidak kuat dan ada risiko untuk bayi mati dalam kandungan. jika jantung mampu bertahan tetapi anggota badan lain dapat sedikit, bayi akan
 lebih kecil saiznya tetapi mungkin selamat dilahirkan.


Kesan kepada ibu :

1. Ibu akan cepat berasa letih, kadang2 akan mengalami sesak nafas, pening2 dan rasa nak pitam, jantung bergerak laju/rs berdebar2(palpitation)

2.Jika semasa mengandung atau semasa bersalin ada kehilangan darah, darah akan bertambah cair dan ini boleh membawa kepada kerosakan jantung, paru2, buah pinggang dan boleh membawa maut.

[source] 



Macam mana nak naikkan HB??

Kalau  dari segi pemakanan supplement tambahan, apa yang boleh kakyong suggestkan adalah:





Vitalea iron formula:


Mengandungi zat besi yang membantu pembentukan sel darah merah dan menghasilkan sel darah yang sihat. Zat besi menjadi sebahagian daripada struktur hemoglobin yang membawa oksigen ke tisu dan sel







Vitamin C
Membantu penyerapan vitamin b12 dan zat besi. Vitamin C juga membantu pengeluaran hemoglobin dan meningkatkan pertahanan badan



B-complex
Meningkatkan sel darah merah dan hemoglobin. Shaklee B-complex adalah lengkap dengan 8 kumpulan Vitamin B termasuk B12 dan folat.

TESTIMONI PENGGUNA :










HARGA :

RETAIL PRICE  : RM 93.75
DISTRIBUTOR PRICE : RM 75.00


*  *  *  *

Untuk maklumat lanjut berkaitan produk & order, boleh hubungi saya: 



Norliza Binti Othman 
Shaklee Independent Distributor : ID 879163 
sms/whatsapp: 019 2638675

Terima kasih kerana mendapatkan produk Shaklee dari saya.
Setiap pembelian akan diberikan khidmat nasihat secara percuma.
Jika anda ingin mendaftar keahlian Shaklee bersama saya,hubungi saya segera.


Post a Comment

8 Comments

Cik Min said…
Memang info yang sangat berguna khas buat ibu2 yg tgh pregnant. Hehe..kak min x pregnant pun amik semua vitamin yg dlm artikel ni..mmg bagus utk kesihatan Shaklee ni
CikPuanZa said…
Memang info yang bagus. Cikza pun still searching the best vitamin c, sebab lepas cobid ni kena more over protective badan kita.
Kalau mengandung memang kena banyak ambil vitamin dan suplement yang khas untuk ibu mengandung... untuk jaga HB tq info
Netty Ah Hiyer said…
Bagusnya ada suplement lengkap macam ni untuk ibu hamil. Memang tak bagus sebenarnya bila HB rendah ni. Lagi-lagi untuk ibu hamil itu sendiri. Macam kak Net dulu terlebih darah pulak.. sampai jadi darah tinggi.. hihi.
shidarahmat said…
Dulu sebelum kenal shaklee tak tau pun hb low ... masa tu doc bagi ubat panjang merun .. tapi tak mkn .. takot bb beso ..
dah kenal shaklee dah tak ngadung lagi tp set shaklee ni bnyk testimoni yg naikkan hb berjaya
Mrs Pip said…
Info yang bermanfaat.
Kak Pip asal pregnant ja memang HB rendah.
Eh x pregnant pun HB rendah juga...
Kak Pip jaga pemakanan juga ,tapi tu lah agak susah nak naikkan HB.
End up makan lah pil Iberet tu.
MaisarahSidi said…
Betul, HB yang normal sangat penting untuk ibu hamil. Jadi, ikut saja saranan doktor demi kesihatan diri dan bayi.
Siti Awadah said…
awa kalau time pregnant mmg ni salah satu masalah dulu. HB rendah! pening kepala rasa mcm nk pitam semua ada. bagus ada makanna tambahan mcm ni.. bahaya tau hb rendah kalangan ibu hamil ni