Friday, July 11, 2014

SHAKLEE MENYOKONG ISRAEL ??




Ramadhan memasuki fasa ke dua, namun kita dikejutkan dengan serangan bertubi-tubi dari tentera zionis terhadan umat Islam di Palestin.Pelbagai pihak mula memboikot produk-produk rejim zionis.Memandangkan Shaklee merupakan produk dari US,pastinya ramai bertanya,adakah Shaklee turut terlibat ? Perlukah kita memboikot Shaklee ??

Entry kali ini akan mengulas mengenai persoalan ini.Sebenarnya,persoalan ini telah lama berlegar di kalangan kita namun,sejak tercetusnya serangan zionis,topik ini kembali HOT.
Mari kita fahami segala informasi sebelum menjatuhkan hukuman.Bukanlah entry ini untuk menegakkan benang yang basah , malah ia bertujuan untuk memberi panduan dan pengetahuan agar kita BIJAK MENILAI

Sebelum mengulas isu utama, kita berkenalan dengan pemilik Shaklee : 
Roger Barnett dan kisahnya dengan Shaklee.Apa yang menyebabkannya membeli syarikat ini





Roger Barnett adalah  sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) untuk Activated Holdings LLC. MrRoger kita ni telah menjadi CEO dan PEMILIK Shaklee Corporation sejak tahun 2004.
Beliau juga ialah  Managing Director Silver Family Holdings, LLC semenjak tahun 2004.

Beliau mengasaskan Beauty.com, yang dijual kepada drugstore.com pada Februari 2000. Keluarganya juga adalah pemilik jenama Burberry. Beliau memperoleh ijazah dari HarvardBusiness School.

Bagaimana beliau jatuh cinta dengan Shaklee ni? Haaa...ni kisahnya :

"For years, the Barnett family lived like most Americans. Then, in 2004, they got an unexpected wake-up call that changed the way they clean their home and treat the environment.

Sloan and Roger say they began to notice their son Spencer’s health problems when he was just 3 years old. At first, Sloan says her son coughed continuously. One day his heart was racing, so she rushed him to the emergency room.

“I don’t think we knew whether we were going to lose him or not,” Roger says. “They told us that he had a respiratory issue. They thought he might be developing asthma.”

Sloan says she began researching chemicals that can irritate the lungs and found them in a startling location…inside her home. According to a physician, some household products—like bathroom cleaners, disinfectants, floor cleaners and oven cleaners—contain toxic chemicals that can trigger an asthma attack.


As soon as the Barnetts learned that cleaning products can be hazardous to their health, Sloan says they cleaned out their cabinets and made their home a place where everyone could breathe easier.


After throwing out common household cleaners, Roger discovered the ShakleeCorporation, a company that had been producing natural cleaning products for 50 years.


Sloan and Roger began using these eco-friendly cleaners inside their house. “We thought they worked terrifically,” Roger says. “The great news is that Spencer has never had to go back to the hospital since we switched our products and that really speaks it all for us.”

The Barnetts liked the products so much, they bought the company! Now, Sloan says she tries to live in a way that’s responsible to the health of her children and to the health of the planet.children and to the health of the planet."


* * * * * *

Ok, sekarang balik kepada tajuk kita.
Sememangnya Shaklee adalah produk yang datangnya daripada US. Banyak lagi syarikat di US yang barangnya kita gunapakai secara meluas.Apabila ada syarikat di US, individu di US yang menyokong & menyalurkan dana kepada Israel, adakah itu bermaksud seluruh rakyat US & semua syarikat disana turut terlibat & menyokong?
Dah tentulah TIDAK.
Mana boleh nak pukul rata semuanya menyumbang & menyokong zionis Israel laknatullah.
Kita kenalah tau & ambil tau, syarikat mana yang JELAS NYATA MENYUMBANG KEPADA ISRAEL dan BOIKOT!
Perumpamaan paling mudah buat kita pula adalah seperti dibawah ni.

Di Malaysia ada kilang arak dan rumah pelacuran.
Adakah itu bermakna seluruh rakyat Malaysia menyokong dan terlibat dalam hal ini?
Dah tentulah TIDAK kan?
 * * * * * *

Kenapa pula hal boikot dan sumbang menyumbang ini berbeza dengan kes Mc Donald, Nestle, Coca Cola & L'Oreal ? Jom kita baca :

"Atas permintaan ramai sahabat maka saya mulakan perkongsian perbincangan dgn McD.

Di pihak McD 3 officials dari bhgn human resource, dan Marketing. Di pihak Aqsa Syarif pula ialah pengerusi (Dr Hafidzi Mohd Noor), GM (kamarulzaman Shahrul Anwar), Mike Allen VPM (Viva Palestina Malaysia) dan PR eks Aiman Zin Kandar.

Mike memulakan dgn meminta penjelasan hubungan McD Malaysia dgn McD Corp. Secara...asasnya, McD Malaysia adalah dimiliki oleh Golden Archers Restaurant yg merupakan subsidiary kpd McD Corp. US. McD Malaysia membayar 5% dari turnover (sales) pd McD Corp US. McD Corp adalah policy maker dan juga menggariskan code of conduct. Jika McD Malaysia nak buka outlet baru mereka akan submit application pd McD corp US. Even McD corp akan provide financial assistance utk buka outlet baru.

Point penting - McD Malaysia dihubungkan McD corp financially malah membayar royalti di samping mendapat faedah drpd McD Corp US. jadi argument yg mengatakan McD Malaysia hanya membayar cukai pd kerajaan is misleading.

Seterusnya delegasi McD mempertikaikan dakwaan yg mengatakan CEO McD contibuted to JUF (Jewish United Fund) yg mmg tukang support utama Israel. Mereka kata itu CEO 10 tahun dulu. bukan CEO sekarang.

Point penting - Mereka tak nafikan Jack Greenberg (check nama CEO dlm google) contribute to JUF, tapi kononnya greenberg buat atas kapasiti peribadi di mana Mike tembak macam mana Greenberg dikatakan menyumbang secara peribadi sedangkan dia menggunakan keuntungan dr McD sebagai sumber dana. Dan saya ada sebut McD terima award dr Israeli govt kerana membantu ekonomi israel. Saya juga pertikai dakwaan McD tp management tidak lg terlibat dgn Israel sbb salah sorg BOD McD (mungkin CEO yg sekarang- he's black American) dpt prestigious award dari muzuem of holocaust atas "outstanding contributions to keep the important chapter in the jewish history alive in the minds of the jewish people".

Seterusnya tentang senarai boycott dalam Inminds. Kami tegaskan pd mereka. jika inminds say untrue things abt McD kenapa tdk sekalipun inminds kena sue dgn McD. Mike tambah ada kes di UK one person campaigning against McD (isu lain-bukan boikot Israel) McD sue that person in court. jadi sepatutnya Inminds dah lama kena saman-tetapi tdk sekalipun. wal hal sueing and counter sueing is the norm in the west. to this mereka tdk ada jawapan

Point seterusnya- mereka kata kenapa boikot McD sebab kita tlg bumiputera. McD sedia pekerjaan 80% melayu/ islam. Mereka kata McD tempat mereka cari rezeki-McD is like their home. yg ini saya jawab sasaran boikot bukan pekerja McD.
 We are not against you. there's nothing personal about boycott McD. we are not against your livelihood. we are against McD supporting Israel. and remember that boycott is still relevant regardless of who works at McD. it is not like majority of McD workers are melayu muslim than we should not boycott.
If let say that majority of McD workers are non malay/non muslim than it is ok to boycott? Israel is waging war against humanity. Israel is not against Islam in particular, Israel is targeting the whole of humanity. when they kill children and they attack schools they are not targeting muslims per se-they are targeting the whole of mankind. so we do not buy the argument that since the workers are muslims than we should reconsider our boycott campaign. to us it does not matter who works at McD. McD Malaysia is as guilty as McD corp US and we should not make any distinctions between the 2 entities. they are one and the same

Kemudian mereka tanya kenapa tak boycott syarikat US yg lain. maka kami jawab kita bukan boycott US companies, bahkan kita bukan boycott syatikat yahudi. kita boycott syarijat yg membantu kewangan Israel. kami tak peduli, kalaupun syarikat itu milik umat Islam, jika dia tolong Israel maka syatikat itu akan jadi sasaran boycott juga sama macam McD. Jadi jgn salah faham-boycott McD bukan sebab dia syarikat USA.

Kesimpulannya, mmg tindakan boikot mekdi adalah tindakan yg wajar dan amat patut. Kalau benda secikai ni pun kita xleh buat, xyah sembang perjuangan la


* * * * * *

Shaklee TIDAK MENYUMBANG kepada Israel.
Shaklee LANGSUNG TIADA SHARE dengan Israel laknatullah.
Bonus pengedar semua adalah HAK MUTLAK pengedar tersebut.
Pasal kes yang ada pengedar Shaklee di luar negara yang adakan fund khas hasil jualannya untuk menyumbang kepada Israel, itu adalah SUMBANGAN INDIVIDU.

Macam juga pengedar beragama Islam yang nak salurkan semua hasil jualan Shaklee mahupun wang bonusnya untuk Palestine, Shaklee tak boleh nak halang.

Apa yang Shaklee boleh halang ialah jika ada pengedarnya gunakan nama syarikat Shaklee untuk kononnya sponsor event & apa jua kempen yang Shaklee pun tak tau ape.

Anda betul nak boikot??
Belajarlah ilmu untuk memboikot.Bukan semua produk US itu perlu diboikot.
Lihat sekeliling kite berapa banyaknya produk US atau pun Yahudi yang kite gunakan.
Tahukah anda bahawa INTERNET , FACEBOOK pun dicipta oleh Yahudi dan US ??
KITA BOIKOT syarikat & individu yang MENYUMBANG & SOKONG ISRAEL.
Rujuk listing dibawah ni ye.





Jangan sibuk2 menyebar suruh boikot Shaklee sebab konon Yahudi, padahal sat lagi bawak pulak satu family dengan bangganya makan MC D. Balik rumah pulak selamba je pon bancuh Milo yang sah-sah Nestle punya. Selamba je tepek make up L'Oreal kat muka tu. 
Boikotlah dengan ILMU,bukan secara MELULU!


Semoga entry kali ini memberikan manfaat kepada kita semua.

Untuk maklumat lanjut berkaitan produk & order, boleh hubungi saya: 

Norliza Binti Othman 
Shaklee Independent Distributor : ID 879163 
sms/whatsapp: 019 2638675
Pm fb : Mommy Lizz Health and Beauty Care

0 comments: