Silica Gel dalam botol Shaklee??

2:30 PM yong norliza 0 Comments



Apa itu silica gel?



Macam gambar kat atas tu. Dibungkus dalam paket kecil dan ada butiran halus macam manik-manik jernih. Ianya diproses secara sintesis dari Natrium Silikat. Berfungsi sebagai zat penyerap atau pengering serta menyerap lembapan daripada ruang udara. Juga membantu mengurangkan kerosakan pada barang yang hendak disimpan. Lembapan akan merosakkan barangan yang disimpan. Jadi disinilah silica gel tu berfungsi.

Masa mula-mula dapat vitamin Shaklee, pelik juga, apasal dalam botol ini tak ada silica gel? Sebab lama dulu, saya ada beli vitamin di farmasi untuk kuatkan sistem imun. Jenama dah tak ingat sebab masa tu masih belajar lagi.  Main beli je sebab percaya je farmasi takkan jual barang merbahaya. Sebab fikir selalu sangat demam. Dah orang farmasi tu suggest, saya beli dan makan. Dah tak ingat keberkesanannya..rasanya x habis pun sebotol tu..

Ok, yang saya nak  bagitau adalah, dalam botol vitamin yang saya beli ada mengandungi silica gel tapi sepanjang saya makan pil, saya tak buang pun silica tu, biar je sampai pil saya habis makan. Masa tengok silica tu, dalam otak ni fikir mungkin nak bagi vitamin tu tahan lama.Tahun 2004 rasanya. 

Sehinggalah Pertengahan Ogos 2013, saya diperkenalkan dengan jenama Shaklee. Why? Why? Kenapa dalam botol ni tiada SILICA GEL????? Setelah di cari-cari dalam google, buat research sikit pasal silica, barulah ku tahu. Silica gel hanya terdapat pada vitamin sintetik. Pulak dah. Ada vitamin tiruan ke apa ni?

Banyak persoalan dalam minda saya. Apa itu vitamin sintetik?

Vitamin sintetik adalah vitamin tiruan yang dibuat melalui proses kimia di dalam makmal. Berhati-hati membuat pilihan sebab kebanyakan vitamin yang dijual di farmasi tu adalah vitamin sintetik dan ia jauh lebih murah dari vitamin semulajadi.

Sesetengah vitamin yang dihasilkan secara sintetik, hanya mengandungi sedikit saja elemen vitamin, sebaliknya banyak kepada ‘seakan vitamin’. Vitamin tiruan ini adakalanya bertindak secara agresif dengan tubuh. Ada yang ‘menutup’ kebolehan tubuh untuk menjalankan proses2 secara semulajadi, sebaliknya memerlukan bantuan dari vitamin2 ini, barulah boleh bekerja. Ada yang mendatangkan pelbagai reaksi seperti alahan, tekanan dalam otak dan sebagainya. Satu perbezaan yang paling senang dilihat ialah ketiadaan bijian silika di dalam peket Shaklee, berbanding vitamin lain yang mengandungi silika untuk menyerap lembapan. Kenapakah? Kerana bila vitamin2 sintetik ini bertindakbalas dengan wap air (lembapan), ia akan berubah menjadi substance yang lain.

Buktinya, cuba letakkan sebiji pil vitamin yang anda beli farmasi dan sebiji vitamin Shaklee di atas meja selama beberapa hari. Kemudian perhatikan perubahan kedua2 vitamin itu. Vitamin Shaklee masih mengekalkan keadaan asal (kecuali B-complex akan berbau sedikit tengik jika dibiarkan dalam suhu sederhana) sedangkan vitamin yang satu lagi akan bertukar hitam! Anda boleh cuba kalau tak percaya.

Anda juga boleh mengambil Vita Lea, hancurkan dan letakkan dalam mangkuk berisi air dan seikat sayur yang sudah hampir layu. Buat benda yang sama pada multivitamin dari farmasi. Anda akan dapat lihat sayur dalam larutan Vita Lea akan bertambah segar sedangkan sayur dalam bekas satu lagi bertambah layu.


Apa yang tidak boleh ada dalam produk yang baik?

§  pewarna- artificial colours, mengapa perlu ada pewarna? Apa yang cuba disembunyikan melalui pewarna?
§  perasa – artificial flavors, ianya menjimatkan kos penghasilan vitamin berbanding dengan perasa asli.
§  pemanis sintetik-mengapa perlu pemanis sedangkan kita tahu ianya tidak baik untuk kesihatan sedangkan kita mengamalkan makanan kesihatan untuk mengoptimumkan kesihatan?
§  vitamin E -alpha penting untuk kita belajar mengapa ada sesetengah vitamin E yang kita amalkan tidak beri kesan yang betul pada kulit dan tubuh kita. Ini kerana “I” atau “dl” adalah vitamin sintetik manakala “d” adalah asli. Asalan pengeluar menggunakan sintetik kerana ianya lebih murah dan menjimatkan kos.
§  silika gel-Sebenarnya silika gel adalah antara bahan yang tidak sepatutnya ada dalam makanan tambahan vitamin khususnya. Ini kerana apabila adanya kehadiran silika gel, vitamin itu adalah dalam golongan sintetik dan tidak asli.

Shaklee tidak mempunyai silica gel dalam mana2 produknya, kecuali produk untuk kanak2 kerana sekiranya kanak2 mengambil sendiri vitamin mereka, dikhuatiri mereka mengambilnya dengan tangan basah, jadi tak eloklah untuk pil vitamin tu (ini basah lencun bukan moist). Tapi silica gel dalam Chewable Vitamin C dan VitaLea for Children ni memang unik. ia tak sama macam silica gel yang biasa datang dalam botol supplement lain.

Mengapa kami boleh membuat trial pack untuk 30 hari makan? Bukan 14 hari? Ini kerana dalam Shaklee sendiri tiada kehadiran silika gel. Maka dengan ini, kami yakin untuk menyediakan trial pack untuk 30 hari makan.



Kini, pilihan saya adalah Shaklee. Vitamin 100% natural.Shaklee adalah asli, tanpa pewarna tambahan, pengawet, perasa dan tanpa silika gel. Pilihan di tangan kita…Apapun pilihan anda, saya tahu anda sudah memilih yang terbaik untuk anda dan keluarga. love:-)

sumber 

Untuk maklumat lanjut berkaitan produk & order, boleh hubungi saya: 


Norliza Binti Othman 
Shaklee Independent Distributor : ID 879163 
sms/whatsapp: 019 2638675
Pm fb : M

0 Comment: