KURUS DENGAN SELAMAT : MENGAPA PERLU DETOX ?


Pernah tak anda dengar kata-kata ni?

" Kalau nak kurus, make sure badan kene melalui proses detox dulu" 
Kenapa agaknya ya. Apa kena mengena detox dan kurus ?

Apakah yang dikatakan Detox

Detox atau nama glemernya adalah nyahtoxin merupakan satu proses membuang kekotoran atau sisa yang tidak diperlukan dari badan. Secara amnya, badan kita memang melakukan detox secara semulajadi contohnya melalui perkumuhan, perpeluhan dan pembuangan najis. Namun kadangkala proses ini menjadi tidak lancar dan tidak semua dapat dinyahkeluar dari badan terutamanya apabila melibatkan kolon.


Kenapa perlu detox

Kekotoran ataupun toksik yang terkumpul dalam badan boleh menyebabkan beberapa penyakit serius. In fact, kebanyakan penyakit hari ini adalah berpunca daripada badan yang penuh toksik. Antara penyakit akibat daripada usus yang penuh toksik adalah

  • Darah tinggi 
  • Jantung
  • Hati
  • Buah pinggang
  • Kencing manis
Dan antara tanda bahawa anda perlukan detox adalah seperti berikut :-
  • Sakit kepala yang kerap 
  • Keletihan 
  • Kulit Kusam 
  • Selalu jatuh sakit seperti demam
  • Sembelit
Dan satu kemungkinan yang paling teruk adalah segala penyerapan vitamin dan mineral menjadi lemah lalu menyebabkan badan tidak cukup nutrisi yang diperlukan.
Apa kaitan detox dan kurus

Proses detox akan buang kotoran dan bersihkan usus. Proses kuruskan badan kadangkala tidak berkesan bukan kerana sesuatu product yang diambil tapi kemungkinan besar ianya berpunca daripada usus yang penuh toksik dan tidak menyerap nutrisi dari product secara optimum. Jadi jika anda nak kurus atau dalam proses nak kurus, perkara pertama yang pelu dibuat adalah detox! Bersihkan usus anda supaya penyerapan vitamin berlaku dengan lebih berkesan dan optimum. Ini kerana nutrien tertentu iaitu carbo, protin dan fiber memainkan peranan yang besar dalam proses penurunan berat badan. 

Contohnya protein sangat penting bilamana seseorang nak kurus. Protein membantu dalam membina dan membaiki tisu-tisu otot supaya kadar metabolisme badan dapat dipertingkatkan dan seterusnya membakar lemak untuk ditukarkan kepada tenaga. Jadi adalah penting zat protein dapat diserap dengan baik oleh usus. Jika usus penuh toksik, zat protin tidak dapat diserap dan peranan protin tidak berlaku dengan cara yang optimum.
Bagaimana nak detox dengan cara semulajadi dan selamat

Terdapat pelbagai cara untuk melakukan detox. Salah satu yang paling utama adalah pastikan minum air kosong dengan secukupnya setiap hari. Bagaimana untuk menentukan kandungan air yang perlu diminum bergantung kepada berat badan. Formulanya cukup mudah
Berat badan x 40 = ___________ml 

Selain itu, sayur-sayuran hijau dan buah-buahan tertentu seperti lemon, limau, oren adalah agen detox semulajadi yang selamat untuk diamalkan. Cara paling jimat adalah dengan berpuasa. Detox boleh juga dilakukan dengan bantuan product kesihatan seperti Herb lax Shaklee, DTX Complex Shaklee dan Alfalfa Shaklee. 

Kebiasaannya mereka yang ingin melakukan proses diet untuk kurus memilih Herb Lax dan Alfalfa sebagai kaedah sampingan untuk detox usus dan badan.
Herb lax digunakan untuk membantu pembersihan usus secara semulajadi dan selamat dengan cara merangsang pengecutan otot-otot usus seterusnya membolehkan sisa-sisa yang terperangkap keluar dengan lebih cepat tanpa memerangkap toksin di dalam kolon. Antara lain kelebihan herb lax adalah ia membantu untuk mengatasi masalah sembelit teruk yang boleh mengakibatkan penyakit buasir. Ingat, usus kita hanya bekerja untuk menyerap, usus tidak tahu bahwa yang diserap itu toksin atau nutrien yang bagus. Jadi pastikan usus sentiasa baik dengan melakukan proses detox sekurang-kurangnya 2x seminggu dengna herb lax

Alfalfa pula memang dikenali sebagai agen detok yang membuang unsur mineral yang merbahaya dalam badan. Bau badan juga dapat dikawal dengan mengamalkan alfalfa. Ciri-ciri alfalfa yang membantu dalam proses pencernaan dan bersifat anti radang boleh memudahkan nyahtoksik dari badan. Selain itu, alfalfa juga bertindak seakan span yang menyerap kolestrol berlebihan dalam darah.


Untuk maklumat lanjut berkaitan produk & order, boleh hubungi saya: 

Norliza Binti Othman 
Shaklee Independent Distributor : ID 879163 
sms/whatsapp: 019 2638675
Pm fb : Mommy Lizz Health and Beauty Care

Reactions

Post a Comment

0 Comments