CoQ10 DAN KESUBURAN SUAMI ISTERI


Koenzim Q10 atau CoQ10, adalah penemuan kepada nutrisi penting di dalam mitokondria semua sel-sel, yang menjelaskan mengapa ia juga dikenali sebagai ubiquinone, ia adalah ubiquitous (berada di mana-mana) di dalam badan. Mitokondria adalah sumber pengeluar tenaga untuk sel dan CoQ10 adalah penting untuk menghasilkan adenosina trifosfat atau ATP, yang merupakan sumber utama tenaga untuk penguncupan otot dan pengeluaran Protein. Penghasilan CoQ10 berkurangan..Seiring dengan peningkatan umur kerana faktor umur dan kajian menunjukkan bahawa mengambil CoQ10 sebagai supplemen tambahan memberi manfaat kesihatan, termasuk meningkatkan kesuburan pada lelaki dan mungkin, pada wanita.


Mengapa perlukan CoQ10 untuk kesuburan?

Menurut "Biochemical, Physiological and Molecular Aspects of Human Nutrition," jantung, otak dan hati memerlukan bekalan tenaga yang maksimum untuk berfungsi dengan baik seterusnya memerlukan jumlah CoQ10 paling tinggi, namun organ-organ pembiakan juga memerlukannya. Badan menghasilkan paling banyak CoQ10 pada usia 21 secara puratanya, iaitu pada tahap manusia paling subur. 

Menurut "Human Biochemistry and Disease," kesuburan mungkin berkait rapat dengan tahap CoQ10 kerana telur wanita bergantung kepada mitokondria yang kaya dengan coQ10 untuk bekalan tenaga sel mereka, tenaga ini semakin berkurangan selari dengan faktor umur. Sebahagian besar dari sel-sel sperma juga diperbuat daripada protein dan bergantung kepada CoQ10 untuk sintesis. CoQ10 juga merupakan antioksidan yang kuat dan mungkin dapat melindungi telur dan sel sperma daripada kerosakan oksidatif dan toksik.

CoQ10 Meningkatkan Kesuburan Wanita


Dalam wanita, proses mengekalkan telur, ovulating dan membangunkan embrio memerlukan tenaga banyak dan berkualiti. Ia boleh dipengaruhi dengan kandungan CoQ10 dalam sel telur. Satu kajian telah dijalankan ke atas tikus dan disiarkan dalam edisi 2009 "Fertility and Sterility." 

Melalui kajian dari Kanada, tikus betina tua diberi CoQ10 dan lain-lain makanan tambahan yang merangsang pengeluaran mitokondria dan kualiti telur mereka telah diukur terhadap kumpulan plasebo. Para penyelidik dari Pusat Toronto bagi Teknologi Reproduktif mendapati bahawa suplemen CoQ10 meningkatkan kuantiti dan kualiti telur ovulated dalam kumpulan ujian. Bagaimanapun, bahawa hasil kajian haiwan mungkin tidak sama kepada manusia.


CoQ10 Meningkatkan Kesuburan Lelaki

Kesan CoQ10 pada kesuburan lelaki juga telah dibuat kajian. Satu kajian Iran telah diterbitkan dalam edisi 2009 "The Journal of Urology" dan mengkaji kesan 300mg dos harian  CoQ10 kepada lelaki yang mempunyai masalah kemandulan. Selepas enam bulan diberi suplemen CoQ10, penyelidik membuat kesimpulan bahawa terdapat peningkatan yang ketara dalam kedua-dua pergerakan dan kepadatan sel-sel sperma. 

Satu kajian Itali telah diterbitkan dalam edisi 2009 "Fertility and Sterility" dan meneliti kesan daripada 200mg dos harian  CoQ10 kepada lelaki yang mempunyai masalah kesuburan untuk sekurang-kurangnya tiga tahun. Para penyelidik mendapati bahawa selepas enam bulan daripada suplemen CoQ10, kandungan air mani dan sel-sel sperma telah meningkat. Selain itu, pergerakan sel-sel sperma didapati meningkat, terutamanya dalam orang-orang yang mempunyai kandungan CoQ10 yang rendah pada awalnya.

sumber : http://yourhealthybody.jillianmichaels.com/coenzyme-q10-fertility-3523.html

Shaklee menawarkan produk untuk bekalan CoQ10 anda iaitu CoQHealth Plus. Produk yg diperbaharui dengan Vitamin E dan Green Tea utk kesihatan dan kecantikan kulit supaya menepati keperluan lelaki dan wanita masa kini. Berminat nak tau lebih lanjut.. bole hubungi saya... =)

Untuk maklumat lanjut berkaitan produk & order, boleh hubungi saya: 


Norliza Binti Othman 
Shaklee Independent Distributor : ID 879163 
sms/whatsapp: 019 2638675
Pm fb : Mommy Lizz Health and Beauty Care

Post a Comment

0 Comments