BAGAIMANA MENGATASI MASALAH SEMBELIT KETIKA HAMIL??

12:23 AM yong norliza 0 Comments





Ramai ibu hamil yg mengalami masalah sembelit masa mengandung ni kan. Kena faham, sembelit berpunca daripada kekurangan pengambilan makanan berasaskan fiber atau serat macam sayuran atau buah-buahan. Jadi seeloknya amalkan piramid makanan dengan betul. Insya Allah kalau kita ikut piramid makanan, masalah sembelit ni akan kurang. Malah masalah kegemukan pon dapat dikurangkan sekaligus.

Dek kerana sembelit ni jugak kadang-kadang najis keras dan akhirnya menyebabkan luka di bahagian dubur ketika kita nak buang air besar. Memang betul, penggunaan ubat untuk melembutkan najis ni membantu dan merupakan salah satu usaha bagi menyelesaikan masalah sembelit ni. Tapi kalau berterusan, takkan kita nak asyik bergantung dengan ubat kan? Dah la sintetik plak tu. Big NO!!

Cara mudah untuk elak sembelit bagi ibu hamil ni adalah seperti berikut:

  • Makan lebih banyak bahan makanan berasaskan serat as mentioned before. Buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin adalah contoh makanan berserat. 
  • Pastikan minum air dengan secukupnya. Kalau kurang minum air maka najis akan jadi lebih keras. Sedangkan kita yg tak mengandung pon digalakkan minum 3 liter air sehari. Apatah lagi ibu hamil kan. Tak nak la sampai dehydrate plak. =)
  • Senaman seperti berbasikal dan berjalan kaki didapati mempercepatkan usus. Ia mempercepatkan pergerakan najis melalui usus dan seterusnya keluar melalui dubur. Sebab tu banyakkan berjalan. Tapi ibu hamil jangan la jalan laju2. Slow2 sudah. Hehe.
  • Cuba buang air besar bila terasa nak membuang. Jangan tahan atau berlengah. Sebab kalau suka bertangguh akan menyebabkan perjalanan najis terbantut dan akibatnya terjadilah sembelit. Bohongla kalau tak pernah tangguh. Pernah kan rasa terbantut nak membuang? Hehe. Elakkan ok!!

Dalam kes bila semua langkah ni dah dicuba, dan kalau masih tak berjaya membuang atau sehingga ke satu tahap tak boleh terus membuang air besar, maka eloklah berjumpa doktor. Masalah sembelit boleh membawa kepada masalah fecal impaction. Dalam kes ni, najis dah tak boleh dikeluarkan lagi melalui dubur sebab dah terlalu keras. Rawatan hospital pulak diperlukan. So jangan pandang remeh masalah sembelit ni ok. Walau sembelit bukan penyakit tapi sembelit ni boleh dikatakan simptom ke arah adanya penyakit. So hati2!!


Rawat sembelit dengan Shaklee

Kalau untuk mereka yg tak hamil, boleh la ambil Herblax atau DTX Complex ataupon alfalfa untuk melawaskan proses pembuangan





Kalau hamil ?????

Anda boleh amalkan OSTEMATRIX !!

Sebab dalam masa yg sama selain melancarkan proses pembuangan, ibu hamil boleh dapat khasiat kalsium, magnesium & vitamin D dalam ostematrix sekaligus. Bila double dan triple duty camtu memang berbaloi sangat tau!!



Kandungan utama di dalam OSTEMATRIX adalah;

  • kalsium
  • magnesium
  • vitamin D
  • boron
  • manganese, copper, zink

Bahan yang membantu dalam mengatasi masalah sembelit adalah MAGNESIUM


Bagaimana magnesium membantu mengatasi masalah semebelit?

Magnesium meningkatkan kandungan air dalam usus dan membantu menggesa berlakunya peristalsis (gerakan dalam usus yang membantu makanan terhadam bergerak dalam usus). Peristalsis juga menolak makanan ke perut.

Efek ini berlaku melalui dua mekanisme:
  1. Magnesium merehatkan otot dalam usus - ia membantu membentuk kesan lebih lembut yang mengurangkan sembelit.
  2. Magnesium 'menarik' air - ia meningkatkan kandungan air dalam usus dan membolehkan usus berfungsi dengan baik.

Disebabkan magnesium akan 'menarik' air, anda dinasihatkan untuk minum air yang banyak setelah mengambil supplement OSTEMATRIK.

Testimoni ibu hamil yang atasi sembelit mereka :












Best kan penangan OSTEMATRIX ni.. apalagi,jom dapatkannya sebotol sekarang!

Untuk maklumat lanjut berkaitan produk & order, boleh hubungi saya: 

Norliza Binti Othman 
Shaklee Independent Distributor : ID 879163 
sms/whatsapp: 019 2638675
Pm fb : Mommy Lizz Health and Beauty Care

0 Comment: