TIPS : POSISI PENYUSUAN BAYIBagi wanita yang pertama kali menjadi ibu,pastinya waktu menyusukan bayi sendiri terasa kekok pada awalnya.Berikut beberapa posisi yang boleh di gunakan sebagai panduan anda .


1. POSISI CRADLE HOLD

Posisi ini paling biasa dilakukan oleh ibu semasa menyusukan bayi mereka terutamanya untuk bayi yang baru lahir. Caranya pegang bayi dengan cara menampung/mengampu dengan tangan dan dekatkan mulut bayi kepada payudara.Boleh juga meletakkan bantal untuk menyokong lengan ibu dan juga memastikan penyusuan berjalan dengan selesa.
2. CROSS CRADLE HOLD

Sama seperti cradle hold cuma tangan si ibu memainkan peranan dalam mengawal kepala bayi. Posisi ini sesuai bagi bayi pramatang dan ibu yang mempunyai puting bersaiz kecil. 3. THE FOOTBALL HOLD
Posisi yang sesuai untuk ibu yang bersalin secara caesarian. Gunakan bantal untuk mengampu bayi dan kaki bayi perlulah diletakkan di bawah lengan anda. 
4. LYING DOWN
Posisi yang sangat popular terutamanya sewaktu tengah malam. Ibu boleh rehat di samping susukan bayi:)Untuk maklumat lanjut berkaitan produk & order, boleh hubungi saya: 

Norliza Binti Othman 
Shaklee Independent Distributor : ID 879163 
sms/whatsapp: 019 2638675
Pm fb : Mommy Lizz Health and Beauty Care
Reactions

Post a Comment

0 Comments