Monday, December 15, 2014

TAWARAN HEBAT : COLLAGEN PERCUMA UNTUK ANDA!!!






Ya !!!!

TAWARAN MENGGILA sepanjang disember

Dapatkan sekotak Collagen Powder PERCUMA dengan setiap pembelian 3 kotak !!

anda akan dapat :

  • PERCUMA keahlian Shaklee seumur hidup yang bernilai RM65 + jana pendapatan dengan Shaklee
  • PERCUMA kos penghantaran
  • CASHBACK untuk bulan berikutnya


KEBAIKAN SHAKLEE COLLAGEN POWDER :


✔ Anti penuaan - mengurangkan kedutan dan liang roma.
✔ Melembap - melembap dan mengurangkan kekeringan kulit.
✔ Mencerah - mencerahkan pigmentasi dan jeragat.
✔ Menegang - menegangkan payudara dan pinggul.
✔ Menyubur - menyuburkan rambut, kulit, kuku
✔ Meningkatkan Pergerakan - Badan lebih bertenaga dan aktif.
✔ Mengembalikan Keanjalan - Kulit lebih muda bermaya


APA KATA PENGGUNA COLLAGEN POWDER SHAKLEE ??



















Berbaloi kan ??

Dapatkan segera Collagen Powder anda hari ini juga!



Untuk maklumat lanjut berkaitan produk & order, boleh hubungi saya: 

Norliza Binti Othman 

Shaklee Independent Distributor : ID 879163 
sms/whatsapp: 019 2638675
Pm fb : Mommy Lizz Health and Beauty Care

Sunday, December 14, 2014

TIADA LAGI PENJUALAN COLLAGEN POWDER MULAI 1 JANUARI 2015



Assalamualaikum & salam sejahtera..

Hari ni mommy nak share satu berita gempak dengan anda semua.Kalau nak tahu,mulai Januari 2015 PENJUALAN COLLAGEN POWDER SHAKLEE AKAN DIHENTIKAN !!

ha...pasni takde dah nak jual2 collagen ni haa
Bukan sebab takde orang nak beli
Tapi...sebab nak stop jap

Kenapa??

"Atas sebab garis panduan proses pendaftaran yang baharu dikenakan oleh kerajaan Malaysia, Collagen Powder akan diberhentikan penjualan buat sementara waktu bermula 1 Januari 2015.

Ini bermakna anda ada masa sehingga 31 Disember 2014 untuk membeli produk ini...

Oleh kerana tempoh pendaftaran permohonan lesen produk yang baru akan mengambil masa 9 - 12 bulan, pihak Shaklee berbesar hati memberikan kepada anda PROMOSI Beli 3 Percuma 1.."




Mohon borong segera ye wahai pencinta tegar collagen powder
Pasni dah takda jual kat branch shaklee..klau nak kena bei kat kami,distributor berdaftar shaklee..tu pon kalau ada la..maklumlah,semua orang nak cantik..semua dok memborong tau!kalau lambat..nangis la sensorangggg sbb tak dapat collgen..hihiii

Bertindak sekarangggg !!!!
Dapatkan stock anda
Harga menjunammmm

Untuk maklumat lanjut berkaitan produk & order, boleh hubungi saya: 

Norliza Binti Othman 
Shaklee Independent Distributor : ID 879163 
sms/whatsapp: 019 2638675

Saturday, December 13, 2014

VITAMIN C DOUBLE PACK DENGAN DISKAUN 5%!! STOCK SETAHUN,HARGA JIMAT



[[ PROMOSI PEK BERKEMBAR VITAMIN C !! ]]





Ya !! JOM BORONG SEKARANG~

Sepanjang Disember anda boleh dapatkan DISKAUN 5% untuk pembelian pek berkembar Vitamin C kami!

Pastinya berbaloi-baloi untuk kesihatan & kecantikan sepanjang hari!

MANFAAT UTAMA :
---------------------
✔ Membentuk Kolagen - 
Merangsang pembentukan kolagen. Kolagen ialah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan. 

✔ Memperbaiki Simptom Pendarahan - 
Kekurangan Vitamin C adalah penyebab gusi berdarah, lebam dikulit, lambat pulih dari kecederaan, kulit kering, ruam dan kulit kasar.

✔ Peningkatan Sistem Imun - 
Membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, mengukuhkan sistem imun, pertingkatkan pemulihan alergi hidung, kulit dan asthma, juga mengurangkan simptom selsema.

✔ Memerangi kanser - 
Ia satu-satunya anti-oksidan yang berkuasa dan mampu meningkatkan inteferon semulajadi tubuh dan merangsang pengeluaran T-cells untuk melawan sel kanser dan membuang kimia berbahaya dari tubuh dgn berkesan.

✔ Mencantikkan Kulit - 
Pengambilan Vitamin C setiap hari akan membantu anda dapatkan kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan dan menyekat pembentukkan pigmentasi. Pigmen adalah penyebab utama kejadian jeragat.

✔ Memperbaiki Insomnia - 
Ia memperbaiki insomnia, stress dan masalah mental seperti keresahan.

✔ Mengekalkan kolestrol sihat - 
ia mampu mengurangkan kolestrol dan tekanan darah, mengekalkan kapilari darah yang sihat, menghalang pendarahan dalam hidung, pendarahan serebral dan skurvi.

DAPATKANNYA SEKARANG !!
1 BOTOL TAHAN 6 BULAN
SANGAT JIMAT !!!


Untuk maklumat lanjut berkaitan produk & order, boleh hubungi saya: 

Norliza Binti Othman 

Shaklee Independent Distributor : ID 879163 
sms/whatsapp: 019 2638675
Pm fb : Mommy Lizz Health and Beauty Care

Tuesday, December 2, 2014

BOLEHKAH CANTIK HANYA DENGAN VITAMIN C??


Assalamualaikum & salam sejahtera.

Ramai orang tanya kat mommy..boleh ke kalau guna vitamin C je untuk masalah jerawat..maklumlah,bajet ciput..

BOLEH SANGAT dik!!!

ye..tak tipu..hari ni mommy nak share testimoni pengguna tegar Vitamin C Shaklee.In case kalau korang tak tahu,ianya adalah SUSTAINED RELEASE iaitu pelepasan mengikut masa & keperluan badan.

MANFAAT VITAMIN C

  1. Membantu mengurangkan kadar kolestrol dalam darah.
  2. Menghalang SKURVI. (SKURVI=Penyakit yg disebabkan kekurangan Vitamin C dlm makanan, ditandai oleh gusi bengkak dan berdarah, pendarahan dibawah kulit, dll)
  3. Mempertingkatkan sistem pertahanan badan.
  4. Memguatkan dinding salur darah.
  5. Menolong pembentukan tisu gentian.
  6. Membantu pembentukan kartilej, tulang dan gigi yang sihat.
  7. Mengurangkan kedut pada kulit
  8. Membaiki parut pada kulit.
  9. mencegah penurunan payudara dan buttock
  10. menjadikan kulit lebih cerah
  11. menghilangkan jerawat dan pigmentasi.
  12. menjaga kesihatan otot dan mencantikkan/menghaluskan kulit.
  13. membantu penghasilan collagen dimana collagen dapat meningkatkan keanjalan dan keremajaan kulit.
  14. melambatkan proses penuaan dan menghaluskan pori-pori pada kulit.

[[ SAYA SAAAAAYANG VITAMIN C SHAKLEE !!! ]]


Tadaaa !!! 
Hahhh ini dia sebabnya. Sebab kenapa saya sayangg sangat dengan Vit C Shaklee. Hasil daripada pengambilan Vitamin C Shaklee secara berterusan dan berkat kesabaran saya menunggu hasilnya. Alhamdulillah berbaloi-baloi. Gambar Kiri sebelum dan Kanan selepas. Siapa yang tak senyum lebar kan bila ini hasilnya. Hati pun senang bila masalah jerawat dah hilang.

Berdasarkan pengalaman saya dulu jerawat banyak senang lah dia nak naik. Sekali naik bukan sebiji dua. Siapa tak stress kan? Bila dah stress bertambah lah ngade-ngade nak menempel lagi kan. Macam-macam dah produk saya guna tapi at the end sama je hasilnya.

Bila dah kenal produk Shaklee saya pun cuba lah SR Vit C ni sebab dia nak atasi masalah jerawat yang degil tu. Memang tak selesa lah lepas tu bila ada jerawat mula lah tangan gatal nak usik tu makin bertambah2 lagi. Pengambilan secara berterusan alhamdulillah ini hasilnya. Jerawat dah tak ada sekarang nak naik pun susah kadang naik sebiji tu pun cepat je dia hilang. Tak macam dulu lagi. Bukan jerawat je hilang kulit pun makin cerah taw. Bila kawan-kawan tegur baru lah perasan kulit cerah dari dulu. Bekas-bekas jerawat pun makin berkurang. Tahan lama pulak tu. Harga setanding dengan kesannya sangat berbaloi. 1 Botol tahan sampai 6 bulan. Jimat sangat kan. Alhamdulillah Syukur dipertemukan dengan Shaklee. Masalah kulit jerawat bukan masalah lagi.

Berbaloi kan ??
Dahla beli sebotol tahan sampai  bulan..memang la rugi kalau tak grab sempena promosi kali ni..harga menjunam woo




Untuk maklumat lanjut berkaitan produk & order, boleh hubungi saya: 

Norliza Binti Othman 

Shaklee Independent Distributor : ID 879163 
sms/whatsapp: 019 2638675
Pm fb : Mommy Lizz Health and Beauty Care

Monday, December 1, 2014

PROMOSI BERGANDA-GANDA SEPANJANG DESEMBER 2014!!!!



TAWARAN HEBAT HUJUNG TAHUN 2014

HEBAT DAN JIMAT !!!!


VITAMIN C  & VITAMIN E COMPLEX 

✔ BUY 6 FREE 1+FREE MEMBERSHIP & CASHBACK 
✔ TWIN PACK : BUY 2 GET DISCOUNT 5%





VITAMIN E :
--------------
[✔] Melindungi dan meneutralkan radikal bebas yang 
      merosakkan sel-sel kulit
[✔] Memudarkan parut jerawat
[✔] Anti-penuaan terbaik
[✔] Membekalkan oksigen dan mempertingkatkan pemulihan
[✔] Mengurangkan bintik penuaan


VITAMIN C :
--------------
[✔] Meningkatkan sistem imun
[✔] Membantu menyekat bakteria penyebab jerawat
[✔] Melindungi kulit dan mempertingkatkan pemulihan
[✔] Penting untuk kolagen dan tisu penghubung
[✔] Menjadikan wajah berseri dan tidak kusam

PASTINYA GABUNGAN YANG MANTAP 
UNTUK KULIT YANG MENAWAN!!!


Untuk maklumat lanjut berkaitan produk & order, boleh hubungi saya: 

Norliza Binti Othman 
Shaklee Independent Distributor : ID 879163 
sms/whatsapp: 019 2638675
Pm fb : Mommy Lizz Health and Beauty Care

Saturday, November 29, 2014

APA BEZA KOLAGEN BERSUMBERKAN BUAH-BUAHAN,LAUT DAN HAIWAN??


Di sini saya ingin kongsikan beberapa persoalan yang selalu ditanya kepada saya mengenai Collagen Powder keluaran Shaklee:

  1. Kenapa kolagen nie mahal sket yer?
  2. Apa beza kolagen nie dengan kolagen XXX yang saya beli dari farmasi?
  3. Brand XXX nie pun ade promote kolagen, apa kelebihan kolagen Shaklee?

Ok, sekarang sila baca beberapa fakta di bawah kerana jawapannya akan ada terselit di sebaliknya. Basically, produk-produk collagen yang ada di pasaran sekarang dihasilkan dari 3 sumber kolagen yang berbeza, iaitu plant collagen, animal collagen dan marine collagen:


Plant Collagen


Sumber dari plant collagen termasuklah buah-buahan atau sayur-sayuran. Kolagen jenis ini agak banyak dijual di pasaran. Kelebihannya adalah pada rasanya yang manis dan sedap dan juga harganya yang paling murah berbanding dengan kolagen dari sumber yang lain. Walaubagaimanapun, kolagen dari sumber ini mempunyai kadar serapan yang paling rendah. Ini membuatkannya kurang efektif berbanding sumber kolagen yang lain.


Animal Collagen



Sumber collagen dari haiwan yang selalu digunakan adalah dari kulit lembu dan kulit babi. Banyak digunakan untuk collagen injection kerana ia hampir menyamai struktur tisu kulit manusia, maka ia senang diserap oleh kulit. Kelebihannya terhad untuk kecantikan kulit sahaja, ia tidak membantu untuk proses pembaikpulih struktur organ badan yang lain.


Marine Collagen



Sumber kolagen terbaik setakat ini, yang boleh diperolehi dari hidupan laut seperti alga dan pelbagai jenis ikan. Tahukah anda dalam tahun 1996, ade seorang professor dari Perancis telah membuat kajian, ikan yang mampu hidup di laut sedalam 2000 meter adalah sangat kaya dengan kolagen? Pada kedalaman 2000 meter, kereta boleh jadi kemek yer, tapi ikan ini masih utuh dengan keadaan kulit/sisik yang licin, tegang dan tahan lasak. 

Dan Collagen Powder Shaklee pula diekstrak dari sisik ikan merah yang hidup di laut sedalam 5000 meter! Jadi jangan persoalkan kenapa kolagen dari fruit base jauh lebih murah dari marine base. Anda boleh nilai sendiri effort yang diperlukan antara memetik buah di ladang dengan menangkap ikan di laut dalam.

Kebaikan utama marine collagen adalah ia mempunyai jisim molekul yang sangat rendah jadi kadar penyerapannya adalah sangat hebat. Dan kadar penyerapannya tidak terhad kepada kulit sahaja, malah organ-organ badan yang lain. Dan jangan lupa, Shaklee ada menambah 7 lagi ramuan aktif untuk meningkatkan keberkesanan kolagen itu, iaitu kolagen ikan, ekstrak kulit kerangan laut, lactobacillus acidophilus, vitamin C, B2, B6, ekstrak pfaffia dan ekstrak biji camellia japonica.


Ingin tahu apa yang Shaklee Collagen Powder mampu tawarkan kepada anda? Sila rujuk kembali entry Collagen Powder ini. bermula dari umur 25 tahun ke atas, tahap amino acid dalam tubuh kita akan mula menurun. Amino acid bertanggungjawab ke atas pembentukan kolagen. Dan pada umur 40 ke atas, badan kita akan terus berhenti menghasilkan kolagen, maka terbentuklah signs of ageing pada tubuh kita. 




Untuk maklumat lanjut berkaitan produk & order, boleh hubungi saya: 

Norliza Binti Othman 

Shaklee Independent Distributor : ID 879163 
sms/whatsapp: 019 2638675
Pm fb : Mommy Lizz Health and Beauty Care

Friday, November 28, 2014

IBU HAMIL TAK BOLEH MAKAN AISKRIM??




Ais krim memang enak dinikmati terutama ketika dalam cuaca panas. Ia makanan kegemaran kebanyakan kanak-kanak kecil. Bagaimanapun ada dalam kalangan ibu hamil yang tiba-tiba mempunyai selera tinggi terhadap ais krim.
Sememangnya selera ibu hamil sukar dijangkakan. Jika sebelum ini memang tidak hairan dengan ais krim tetapi sepanjang mengandung, asyik teringin makan ais krim sahaja. Bolehkah wanita hamil makan ais krim? Tiada sebarang kesan burukkah kepada tabiat pemakanannya? Bukankah ais krim adalah salah satu makanan yang tidak sihat dan boleh menyebabkan kegemukan.
Mitos tentang ibu hamil yang makan ais krim boleh menyebabkan saiz badan bayi dalam kandungan menjadi terlalu besar masih dipercayai oleh sesetengah ibu yang berbadan dua. Akibatnya, walaupun keinginan menikmati ais krim terlalu tinggi, ibu terpaksa menelan air liur dan melupakannya kerana bimbang kesan buruk yang boleh diperoleh oleh bayi dalam kandungan.
Hakikatnya ais krim adalah makanan yang selamat dinikmati oleh ibu hamil. Ini kerana ia diperbuat daripada bahan asas yang mengandungi susu, lemak dan kalsium iaitu nutrisi penting yang diperlukan oleh ibu sepanjang kehamilan.
Semasa mengandung, ibu memerlukan kalsium untuk pembentukan tulang janin yang dikandung dan menguatkan tulang ibu sepanjang kehamilan. Ini kerana semasa hami, ibu akan mengalami perubahan hormon dim ana keperluan kalsium meningkat daripada biasa. Jadi, ais krim merupakan salah satu sumber kalsium yang baik untuk dinikmati oleh ibu hamil.
Bagaimanapun pemilihan ais krim mestilah yang betul. Ais krim yang baik adalah ais krim yang mengandungi susu, lemak dan protein. Ibu hamil disarankan mengambil sebanyak dua hingga tiga cawan ais krim seminggu. Ini kerana komposisi 100 gram ais krim mengandungi sebanyak 207 kalori, 4 gram protein dan 12.5 gram lemak. Jika ibu makan ais krim dalam kuantiti yang betul maka masalah kegemukan tidak akan terjadi sepanjang kehamilan hanya kerana makan ais krim.
Mungkin bagi ibu hamil yang mengalami berat badan berkurangan menjelang kelahiran, boleh makan ais krim dengan lebih kerap dengan tujuan menaikkan berat badan bayi. Tetapi harus diingat, ais krim bukan makanan utama bagi ibu hamil, sebaliknya ia hanya kudapan yang boleh digabungkan dengan makanan lain seperti yogurt, buah-buahan segar, roti atau biskut.
Ais krim juga boleh menjadi makanan penyelamat bagi ibu hamil yang mengalami masalah loya dan mual di awal kehamilan cuma pastikan bahan asasnya adalah berkhasiat dan tidak mengambil dalam kuantiti berlebihan. Anda juga boleh mendapatkan nasihat daripada doktor mengenai pengambilan ais krim sebagai makanan sampingan utama sepanjang mengandung.
-----
Tercari-cari set kehamilan terbaik ??   



Untuk maklumat lanjut berkaitan produk & order, boleh hubungi saya: 

Norliza Binti Othman 

Shaklee Independent Distributor : ID 879163 
sms/whatsapp: 019 2638675
Pm fb : Mommy Lizz Health and Beauty Care

APA RASA COLLAGEN POWDER SHAKLEE??


Assalamualaikum & Salam sejahtera to all my readers.

Hari ni mommy nak story mengenai Collagen.Heh,bila sebut je collagen pasti masing-masing akan fokus kepada kecantikan.Tak gitu?? No wonder lah banyak sangat collagen yang dijual di pasaran sekarang ni,macam cendawan tumbuh lepas hujan.Eh?

hehe..actually,shaklee pon ada collagen tau.Tapi collagen kami diperbuat daripada sisik ikan merah,that`s why la harga dia memang buntang biji mata.First of all,anda kena faham beza antara collagen marine and bersumberkan buah-buahan or bersumberkan haiwan.Yang ni mommy akan story dalam entry lain..sabar ye~

Berbalik kepada tajuk entry hari ni iaitu mengenai RASA COLLAGEN POWDER SHAKLEE..hihi..ni la soalan yang mommy pernah tanya kepada kawan mommy yang consume Collagen powder.Nak tau apa dia jawab?? Dia cakap rasa ikan,ada hanyir sikit tapi add on dengan air berperisa,okey la..telan ja!

Maka..setelah sekian lama teragak-agak nak beli ke tidak collagen ni..maka tanpa berlengah lagi mommy terus grab sekotak collagen powder ni..



Tadaaa...seronoknya Allah saja yang tahu..eksaited nak try barang baik..hihi.Kalau nak tau,dalam ni ada 15 sachet collagen.So far dah makan 3 sachet..

Memang ada bau something tapi kalau korang shake dengan sunquick oren @ blackcurrent,okey ja..nak nak pulak dengan ESP @ CINCH and minuman yogurt tu.memang tak da rada apa,sedap ja

Hasilnya ??? Sabar...Jom kita tengok hasil pengguna collagen yang lain dulu~












amacam??

Berbaloi kan...nanti mommy story perkembangan terbaru mommy & collagen ye~


Untuk maklumat lanjut berkaitan produk & order, boleh hubungi saya: 

Norliza Binti Othman 

Shaklee Independent Distributor : ID 879163 
sms/whatsapp: 019 2638675
Pm fb : Mommy Lizz Health and Beauty Care

Thursday, November 27, 2014

SET KESUBURAN PALING BAJET!!


Assalamualaikum

Hari ni mommy nak story tentang SET KESUBURAN PALING BAJET yang shaklee tawarkan.Serius SANGAT BERBALOI untuk bajet anda.




1.GLA Complex - 

Diamalkan oleh wanita, terutama yang menghadapi masalah haid tidak teratur. Gamma Linolenic Acid (GLA) bantu wanita hasilkan cecair serviks yang subur & berkualiti, yang juga dikenali sebagai "Mukus serviks putih telur (egg white cervical mucus)". Cecair serviks jenis ini sangat subur, nipis, berair, cerah & likat, dan sangat2 membantu sperma berenang terus ke uterus, ke Tiub Fallopio, dan ke telur (ovum). Tambahan, cecair serviks yang sangat subur ini juga akan bantu sperma hidup lebih lama iaitu sehingga 5 hari di dalam Tiub Fallopio, yang mana akan membantu proses persenyawaan walaupun anda tidak melakukan hubungan seksual semasa si isteri sedang subur (waktu ovulasi).

2. Zinc Complex - 

Bagi kaum lelaki, zink merupakan zat yang sangat penting bagi proses pembentukkan hormon testosterone, bantu kekalkan jumlah air mani, bantu kekalkan paras testosterone yang bersesuaian, serta memberikan tenaga untuk sperma agar lebih aktif menuju ke ovum. Selain itu, zink berperanan dalam proses pembentukan genetik, iaitu pada DNA (Deoxyribose nucleid Acid). Secara keseluruhannya, Zink membantu mengekalkan keinginan seksual yang tinggi dan menghasilkan sperma yang sihat. Kekurangan Zink bagi lelaki akan mengakibatkan pelbagai masalah seksual termasuk sperma yang abnormal, dan penyakit prostat.

Zink digunakan untuk kesuburan bagi lelaki kerana zink akan melindungi sperma dan melawan bakteria dalam vagina


Apa tunggu lagi,jom dapatkannya sekarang!


Untuk maklumat lanjut berkaitan produk & order, boleh hubungi saya: 

Norliza Binti Othman 

Shaklee Independent Distributor : ID 879163 
sms/whatsapp: 019 2638675
Pm fb : Mommy Lizz Health and Beauty Care

KEHAMILAN DI LUAR RAHIM : ADAKAH MEMBAHAYAKAN IBU?


Apakah yang diaksudkan dengan Kehamilan di Luar Rahim

Dalam bahasa Inggeris, istilah ini dipanggil ectopic pregnancy. Perkataan ectopic bermaksud "di tempat yang salah". Dan seperti namanya, kehamilan di luar rahim bermaksud kehamilan yang membesar di luar rahim ibu. 



Dalam kebanyakan kes kehamilan di luar rahim (95 peratus), implantasi berlaku dalam tiub falopio, dan sebab itulah ia juga dikenali sebagai kehamilan tiub (tubal pregnancy). Apabila kehamilan ini berkembang, ia menyebabkan kesakitan dan pendarahan, dan jika dibiarkan, tiub falopio tersebut boleh pecah dan mengakibatkan pendarahan dalaman. Ini merupakan kes kecemasan dan boleh mengancam nyawa. Kehamilan seperti ini tidak bertahan lama kerana ia tidak dapat dialihkan ke dalam rahim. Ia harus digugurkan sepenuhnya. 

Bilakah kehamilan di luar rahim biasanya berlaku?

Kehamilan di luar rahim biasanya dikenalpasti di antara minggu keempat dan kesepuluh. Simptom-simptomnya biasanya berlaku kira-kira dua minggu selepas tidak datang haid. 

Mengapakah kehamilan di luar rahim berlaku?

Telur yang telah disenyawakan biasanya mengambil masa lima hingga enam hari untuk bergerak melalui tiub falopio dari ovari ke rahim di mana ia akan diimplantasi dan mula berkembang. Sebab yang paling biasa kehamilan seperti ini berlaku ialah apabila tiub tersebut telah rosak, menyebabkannya tersumbat atau sempit, lantas menghalang telur tersebut daripada sampai ke destinasinya. Oleh itu, ia akan terimplan di dinding tiub, bukannya di dinding rahim. 

Siapakah yang berisiko mengalami kehamilan di luar rahim?

Kehamilan di luar rahim boleh berlaku kepada mana-mana wanita, tetapi ada situasi-situasi tertentu yang meningkatkan risiko ini. Ini termasuk: 
  • Jika anda pernah menghidap penyakit radang pelvik (pelvic inflammatory disease - PID) yang sering kali disebabkan oleh jangkitan kelamin klamidia (chlamydia) dan menyebabkan kerosakan dan luka pada tiub falopio. Terdapat tanda-tanda PID dalam separuh daripada kes kehamilan di luar rahim yang dibedah.
  • Jika anda mengalami endometriosis tiub. Anda lebih berisiko kerana ini meningkatkan risiko calar dan luka pada tiub falopio.
  • Jika anda pernah membuat pembedahan di bahagian perut, termasuk pembedahan membuang apendiks, caesarean atau pembedahan pada tiub falopio seperti pembalikan sterilisasi (sterilisation reversal).
  • Jika anda hamil melalui kaedah IVF. Anda seharusnya membuat imbasan awal untuk melihat di mana embrio telah diimplantasi.
  • Jika anda menggunakan IUD yang mengeluarkan hormon progesteron (IUS, juga dikenali sebagai lingkaran Mirena) atau jika anda mengambil pil mini pencegah kehamilan. Kedua-duanya dikaitkan dengan kadar kehamilan di luar rahim yang sedikit tinggi.
  • Jika anda merokok.
  • Jika anda pernah mengalami kehamilan di luar rahim. Risiko anda meningkat daripada 1 dalam 100 kepada 1 dalam 10.

    Risiko hamil di luar rahim juga meningkat apabila umur semakin bertambah. 


    Apakah simptom-simptom kehamilan di luar rahim?

    Agak sukar untuk mengenal pasti kehamilan di luar rahim kerana ia mungkin bermula dengan tanda-tanda yang sama dengan haid atau ancaman keguguran seperti senggugut dan keluar sedikit darah. 

    Walau bagaimanapun, ada beberapa simptom awal yang boleh membantu mengenal pasti kehamilan di luar rahim seperti: 

    Pendarahan faraj yang tidak normal Darah ini biasanya berbeza daripada haid biasa, samada ia lebih banyak atau sedikit, dan mungkin warnanya lebih gelap daripada biasa dan cair (sesetengah orang menggambarkannya seperti "jus prun"). 

    Sakit yang teruk dan berterusan di satu bahagian pada bawah perut Ini adalah simptom yang biasa. Jika anda mengalaminya dan anda mengesyaki anda hamil, anda harus berjumpa doktor. Jika kehamilan di luar rahim ini tidak dikenal pasti dari awal, dan tiub anda menegang akibat pembesaran embrio sehingga ia pecah, maka anda akan mengalami simptom-simptom berikut: 

    • Sakit yang teruk dan berlaku tiba-tiba, dan beransur-ansur merebak ke seluruh bahagian perut.
    • Berpeluh, rasa seperti hendak pitam, cirit-birit atau terdapat darah dalam najis.
    • Tidak sedarkan diri akibat pendarahan dalaman yang teruk.
    • Sakit pada hujung bahu. Ini boleh berlaku jika pendarahan dalaman itu mengganggu organ dalaman lain seperti diafragma (rusuk).

    • Apakah yang perlu saya lakukan jika saya syak bahawa saya hamil di luar rahim?

    Jika anda mengalami simptom-simptom yang disebutkan di atas, jumpalah doktor dengan segera atau pergi ke hospital. Jika tiub anda telah pecah, anda perlu terus dibedah, tetapi dalam kebanyakan kes, kehamilan di luar rahim dapat dikesan awal dan ujian-ujian dapat dilakukan dan pembedahan (jika perlu) dapat dirancang. 

    Anda mungkin akan menjalani pemeriksaan dalaman untuk mengesan lokasi kehamilan, serta ujian kehamilan yang sensitif. Ujian darah akan mengukur tahap hormon chorionic gonadotrophin (hCG). Ia akan memberitahu bukan sahaja samada anda hamil atau tidak, malah akan menunjukkan samada tahap hCG anda lebih rendah daripada yang normal, yang mana ia merupakan satu tanda kehamilan di luar rahim. 

    Doktor akan menjalankan pemeriksaan ultrabunyi melalui faraj, memandangkan kehamilan ini mungkin tidak dapat dikesan melalui imbasan pada perut. Kadang-kala, keputusannya tidak tepat dan anda mungkin perlu membuat imbasan lagi selang beberapa hari. 

    Jika doktor mengesyaki kehamilan di luar rahim tetapi belum dipastikan melalui pemeriksaan ultrabunyi, anda perlu menjalani pemeriksaan laparoskopi. Ia dilakukan dengan cara memasukkan sejenis alat pemerhati kecil ke dalam perut melalui satu potongan kecil untuk memeriksa tiub-tiub anda. 

    Bagaimanakah kehamilan di luar rahim dirawat?

    Jika kehamilan di luar rahim ini dikesan, pakar bedah akan menggunakan kaedah laparoskopi (pembedahan lubang kunci) untuk memotong tiub falopio dan mengeluarkan kehamilan tersebut. Tiub tersebut tidak akan dipotong jika ia boleh dibaiki. Laparoskopi lebih baik daripada pembedahan terbuka kerana: 

    • pembedahan ini lebih cepat;
    • kurang darah yang hilang semasa pembedahan ini;
    • anda tidak perlu tinggal lama di hospital;
    • kurang ubat penahan sakit diperlukan.

    Jika tiub anda telah pecah, doktor biasanya akan mencadangkan pembedahan perut terbuka kerana ini merupakan cara yang paling cepat untuk mengurangkan kehilangan darah. Dalam sesetengah kes, pemindahan darah mungkin diperlukan untuk menggantikan darah yang hilang. 

    Samada tiub dan kehamilan itu dikeluarkan bersama-sama, atau kehamilan dikeluarkan dan tiub dibaiki bergantung kepada: 

    • tahap kerosakan tiub tersebut;
    • tahap kesihatan tiub falopio yang satu lagi;
    • keinginan anda untuk hamil lagi.

    Dalam sebilangan kes, biasanya dalam kes-kes di mana tiub tersebut dapat diselamatkan (kira-kira 4 peratus dengan kaedah pembedahan lubang kunci dan 8 peratus dengan kaedah pembedahan terbuka), kehamilan tersebut terus berlangsung dan memerlukan ubat metotreksat yang menggugurkan kehamilan, atau pembedahan susulan untuk mengeluarkannya. 

    Metotreksat kadang-kala boleh digunakan untuk merawat kehamilan di luar rahim dan pesakit tidak perlukan pembedahan. Rawatan ini lebih efektif pada awal kehamilan, apabila hormon kehamilan masih di tahap yang rendah, dan ia boleh digunakan jika tiada pendarahan berlaku dan tiub tersebut belum pecah. Kehamilan itu akan gugur dan diserap oleh si ibu, yang kemudiannya akan mengalami pendarahan selama beberapa minggu. 

    Dalam kes-kes tertentu di mana kehamilan di luar rahim telah dikesan dari awal lagi tetapi lokasi sebenar belum dipastikan, tiada rawatan akan dicadangkan. Ini dipanggil pengurusan ekspektasi atau "tunggu dan lihat". Ini kerana, banyak kehamilan di luar rahim yang gugur dengan sendirinya, terutamanya dalam kes di mana tiada pundi telur dikesan dan hormon kehamilan masih di tahap sangat rendah. Dalam kes-kes ini, pengurusan ekspektasi dapat mengelakkan pembedahan sehinggalah ia tidak dapat dielakkan lagi. Namun, ini berlaku dalam kira-kira satu perempat daripada kes-kes tersebut. 

    Ya, ia mungkin berlaku. 
    • Jika tiub-tiub falopio anda tidak rosak selepas kehamilan di luar rahim, maka kebarangkalian untuk anda hamil lagi adalah sama. 
    • Jika satu daripadanya telah pecah atau rosak teruk, kebarangkalian untuk hamil adalah kurang, terutamanya jika tiub yang satu lagi itu turut terjejas akibat PID atau endometriosis. Dalam kes ini, samada lebih sukar untuk hamil tetapi masih boleh, bergantung kepada kes anda sendiri.
    • Kira-kira 65 peratus wanita yang mengalaminya akan hamil lagi dalam masa 18 bulan selepas kehamilan di luar rahim, tetapi jika kedua-dua tiub falopio anda rosak atau pecah, anda mungkin perlu menimbangkan untuk melakukan rawatan IVF. 

    Apakah kebarangkalian untuk mengalami kehamilan di luar rahim lagi?

    Terdapat kira-kira 10 hingga 15 peratus risiko untuk mengalaminya lagi. Walau bagaimanapun, risikonya sukar dianggarkan kerana perbezaan dalam situasi individu-individu itu sendiri dan tahap kerosakan yang telah berlaku. Anda patut membuat temu janji susulan dan meminta nasihat yang jelas mengenai masa depan kehamilan anda daripada pakar obstetrik. Tidak banyak yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan kehamilan di luar rahim daripada berulang di masa hadapan. Namun, jika ianya berlaku akibat jangkitan klamidia, anda boleh mengambil antibiotik untuk merawatnya dan dengan itu mengurangkan kerosakan yang lebih teruk ke atas tiub anda. Apabila anda telah hamil sekali lagi, jumpalah doktor anda secepat mungkin. 

    Berapa lamakah saya harus menunggu sebelum mencuba lagi?

    Mereka yang telah menjalani laparoskopi biasanya perlu menunggu tiga hingga empat bulan sebelum mencuba untuk hamil lagi. Jika anda telah menjalani pembedahan terbuka, lebih baik jika anda menunggu enam bulan untuk membolehkan luka anda sembuh sepenuhnya. 


    Untuk maklumat lanjut berkaitan produk & order, boleh hubungi saya: 

    Norliza Binti Othman 

    Shaklee Independent Distributor : ID 879163 
    sms/whatsapp: 019 2638675
    Pm fb : Mommy Lizz Health and Beauty Care